Vabimo vas na Martinovanje v Prlekiji...

Vabimo vas na Martinovanje v Prlekiji

Praznovanje v čast enega najbolj priljubljenih svetnikov - svetega Martina se pokriva s časom, ko se mošt spremeni v vino, ko so vsa težja poljska dela za nami in, ko se po starih običajih za fante začne lov na prosta dekleta, ki traja vse tja do pusta. Razlogov za slavje je tako več kot dovolj, prepustimo se torej Dionizu in njegovim Bakhinjam in se zavrtimo v veter zabave, kjer ne bo manjkalo glasbe in plesa.

Sv. Martin je bil rojen v 4. stol. vojaški družini v provinci Panoniji (tam kjer je danes Gradiščansko), ki je spadala pod Rimski imperij. Kot je velevala tradicija, je moral tudi on k vojakom. Vojsko je služil v Lombardiji v bližini Pavije, kjer se je tudi spoznal s krščansko vero ( iz tega obdobja je znana njegova gesta, ko si je odrezal kos vojaškega plašča, da ga je dal premaženemu beraču ob mestnem obzidju.). Ko se je s svojim regimentom preselil v Francijo, je zaradi vere iz vojske tudi izstopil. Najprej je živel kot puščavnik, nato kot duhovnik. V bližini Toura pa je kmalu organiziral svoj samostan, od koder je s svojimi prijatelji veliko pripomogel predvsem k razvoju kmetijstva, med drugim tudi vinogradništva. Njegova priljubljenost je bila tako velika, da so ga kljub njegovemu nasprotovanju izvolili za škofa. Ko so prišli ponj, da ga imenujejo za škofa, se jim je skril v kurnik, v katerem so bile tudi race in gosi. Iskali so ga povsod naokoli, a ga niso našli, dokler se v kurniku ni oglasila gos , ki se kar ni znala nehati dreti. To je pritegnilo pozornost iskalcev in tako so ga našli. Zato se je gos na Martinovo.

PROGRAM: 9. november 2013 ODHOD OB 7.30

Odhod avtobusa ob 7:30 izpred Glazije. Nato vožnja mimo Slovenske Bistrice preko Ptuja v VELIKO NEDELJO. Kraj so z cerkvijo in gradom zaznamovali križevniki, ki so nas branili pred Ogri. Zmagali so ravno na nedeljo in naše vzhodne meje so njihovo obranjeno ozemlje. Ogled gradu in cerkve ter pogovor o tem zanimivem redu, ki je tod imel svojo komendo. Sledi bližnji ORMOŽ, ki je prav tako zaslovel kot obrambna postojanka ptujske gospode pred Ogri in Turki. Ponaša se z dobroohranjenim gradom in tržnim središčem v katerem bo te dni Martinov sejem. Stojnice nam bodo predstavile rokodelsko umetnost in običaje tega dela Slovenije. Ogled in prosto. Ormož se prav tako ponaša z vinsko kletjo skozi katero, nas bo, po predhodni malici (lokalna specialiteta na žlico), popeljal sommelier. Ogled bomo zaključili z pokušino vina.

Prav posebna je jesenska pokrajina, ko listje dobi ognjene barve, kar velja tudi za trto. To bomo podoživljali med vožnjo po Slovenskih goricah na poti v MALO NEDELJO. Ob prihodu ogled cerkvice z čudovitim razgledom po okolici . Blizu je hotel Bio – terme. Nudimo vam: kopanje, Martinovo večerjo, krst vina in ples z ansamblom HAY pa morda še kakšna skrivnost.

Cena ob prijavi 40 oseb 65,00 EUR , prijavite se lahko na; info@dmsbzt-celje.si , ali na telefon 051398909, med 13-14uro.

ČLANI DMSBZT CELJE SO UPRAVIČENI DO DODATNEGA 20% POPUSTA - CENA ZNAŠA 52,00 EUR.

Cena vključuje:

DMSBZT Celje, Tomica Kordiš