Vabilo na izlet - Bourboni, Čedad in R...

Vabilo na izlet - Bourboni, Čedad in Rezija

SPOŠTOVANI ČLANI IN ČLANICE, DMSBZT CELJE, VAS VABI NA IZLET

Bourboni, Čedad in Rezija

Odhod: četrtek, 30. 5. 2013

Pot nas bo tokrat vodila do frančiškanskega samostana pri Novi Gorici, kjer v kripti pod prezbiterijem cerkve počivajo zadnji francoski Bourboni. Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo po razgibani pokrajini s postanki in ogledi v Čedadu in Pušji vasi do ene najlepših pokrajin zamejske Slovenije - Rezije ki jo poznamo predvsem po pesmih in pravljicah. V kulturnem domu bomo spoznali običaje Rezijancev in se poskusili naučiti njihov plesni korak. Po prijetnem srečanju z domačini, okrepčilu in ogledu muzeja brusačev se bomo po Kanalski dolini mimo Trbiža vrnili v domovino. Na poti proti domu pa se bomo ustavili še na okusni večerji v okolici Radovljice.

1.dan

CELJE – LJUBLJANA – NOVA GORICA – ČEDAD – REZIJA – LJUBLJANA – CELJE

Odhod avtobusa iz Celja ob 6:15 in vožnja mimo Ljubljane (parkirišče Dolgi most) do Kostanjevice pri Novi Gorici z vmesnim postankom za jutranjo kavico. Po prihodu si bomo ogledali grobnico zadnjih predstavnikov francoske veje Bourbonov, kjer počivajo francoski kralj Karel X., njegov sin Ludvik XIX. s soprogo Marijo Terezijo Šarloto, njegov vnuk in zadnji prestolonaslednik francoske veje Bourbonov Henrik V. s soprogo Marijo Terezijo Beatriko Gaetano ter njegova vnukinja Luiza Marija Terezija. Po ogledu bomo zapustili domovino in se odpeljali do Čedada, kjer se bomo sprehodili čez Nadižo po Hudičevem mostu, si ogledali keltsko podzemno nišo s kamnitimi maskami, langobardski tempelj z zanimivimi poslikavami in baziliko Marijinega vnebovzetja ter imeli še nekaj prostega časa za individualne oglede na trgu Pavla Diakona.Kosilo. Sledila bo vožnja ob ostankih langobardskega limesa do Pušje vasi (Venzone), kjer bo krajši postanek za obisk kraja, kjer so po potresu lepo obnovili srednejeveške arhitekturne spomenike. Potem pa se bomo odpeljali v slikovito Rezijo, dolino hudourniške Bile, kjer se bomo seznanili z lokalnimi običaji v kulturnem domu na Ravanci (Prato di Resia), se poskusili naučiti rezijanski plesni korak, pokušali domače dobrote in spoznali rezijansko narečje. Po krajši vožnji do Solbice (Stolvizza) si bomo ogledali še muzej brusačev, potem pa se bomo poslovili od gostoljubnih Rezijancev in se mimo Trbiža in Rateč odpravili proti domovini. V okolici Radovljice si bomo privoščili še okusno večerjo, potem pa nadaljevali vožnjo domov, kamor bomo prispeli v poznih večernih urah.

CENA izleta je za člane DMSBZT Celje 60,00 eur, za ostale pa 79,00 plačilo je možno na obroke, prijavite se lahko na info@dmsbzt-celje.si, ali telefon 040431941,Kordiš Tomica, vsak delovni dan med 7-9 uro zjutraj, od 6.5.2013 dalje.

Cena vključuje:

Dmsbzt Celje, Kordiš Tomica

Celje, 29.4.2013