DMSBZT CELJE na potepu po Salzburgu...

DMSBZT CELJE na potepu po Salzburgu

Tokrat smo obiskali Solnograško deželo,kjer je bila sol tako pomemben vir dohodkov,da sta dobila dežela in njeno glavno mesto ime po njej ( Salz- sol).

Zbrali smo se v soboto zjutraj ob 5.uri na postaji Glazija in pot nadaljevali po Gorenjski,avstrijski Koroški in Salzburški deželi. Po krajših postankih in okrepčilih smo prispeli v Obersalzberg. Tam smo se vkrcali na lokalni avtobus,kateri nas je popeljal do glavnega vhoda na Eagle s Nest. Po izstopu smo pot nadaljevali peš skozi 124 m dolgi tunel do dvigala in popeljali 124 m visoko na sam vrh Kehlsteinhausa , 1834 m nadmorske višine. Samo rezidenco je Adolf Hitler dobil v dar za 50. rojstni dan. Obiskal pa jo samo 2x v svojem življenju.

Sam pogled v okoliške gore,predvsem na goro Watzman je bil okrnjen zaradi goste megle,vendar smo klub temu uživali ob pogledu na lepote samega kraja.

Po sprehodu smo se zopet spustili v dolino do avtobusa in se popeljali do Salzburga. V samem mestu smo si ogledali znamenitosti starega mestnega jedra. Tako nas je pot vodila do veličastne glavne katedrale,si jo ogledali in krenili na ogled frančiškanske cerkve. Po ogledu smo krenili na glavno ulico,si ogledali rojstno hišo Amadeusa Mozarta,ter se sprehodili vse do dvorca Mirabell in občudovali prekrasen park okoli njega. Seveda brez obiska znamenite pivnice tudi ni šlo. Sledila je vožnja do hotela ,večerja in nočitev.

Po zajtrku smo se odpeljali do gradu Hellbrun, se sprehodili po parku in spoznali navihano plat salzburških knezoškofov,ki se je udejanila v vodnih igrah v grajskem parku in se po njem tudi sprehodili.

Od tu nas je pot vodila do Berchtesgadna,katerega staro mestno jedro smo si tudi ogledali.

Nato je sledil nepozaben obisk rudnika soli,z rudarskim vlakom,vožnjo z splavom in spustom po toboganu. Vmes smo si ogledali sam rudnik in film kako so pridobivali sol. Po izstopu iz rudnika je sledil še ogled ketske vasi in samega življenja v njihovem času.

Po nepozabnem doživetju smo se zopet usedli na avtobus,se popeljali proti domovini,vmes imeli še postanek za večerjo in klepet. Polni lepih vtisov in že rahlo utrujeni smo se odpravili domov z željo,da se kmalu srečamo.

MARJANA VENGUŠT