Aktiv upokojenih medicinskih sester na ...

Aktiv upokojenih medicinskih sester na potepu po Istri

Tokrat smo obiskali Istro,idilično gričevnato pokrajino z blagodejno klimo,oljkami in vinogradi,strnjenimi slikovitimi vasicami. Pokrajina je sicer bolj znana po letnem turizmu,a v svoji notranjosti skriva številne naravne,umetnostne in gastronomske zaklade.

Iz avtobusne postaje Glazija v Celju smo zjutraj ob 6. uri odpravili po avtocesti mimo Ljubljane in Kopra do mejnega prehoda Dragonja. Po mejnih formalnostih smo se zapeljali mimo Buj do Grožnjana,istrskega mesteca ,ki je zaslovelo po slikarski koloniji,danes pa je znano po glasbenih festivalih in kot lokalno središče. Nekoč izpraznjeno istrsko naselje so restavrirali in predstavlja najpomembnejše kulturno središče Istre.

Peš smo občudovali slikovite ulice in občudovali lep razgled po notranjosti Istre. Nekaj časa smo namenili obisku galerij in seveda dobri kavici. Sledila je vožnja do mesta Dvigrad,kjer so ostanki starega mesta. Ohranjeni ostanki obrambnih zidov,stolpov in utrdbe,ter cerkve dokazujejo pomembno vlogo,ki jo je imelo mesto. Po ogledu smo v bližini samega mesta imeli kosilo s pravimi istrskimi jedmi. S polnimi želodčki nas je pot vodila po gričevnati notranjosti Istre mimo Pazina do Gračišča,kjer smo si ogledali stara mestna vrata iz 16. stoletja,palače Salamon,farne cerkve sv. Vida in cerkvice svete Eufemije. Po ogledu je še sledil obisk vinske klet s pokušino vin in domačega pršuta in oliv.

Sledila je vožnja proti meji in na naši strani še dobra večerja izpod peke.

Nakar smo se dobro razpoloženi in okrepčani s čudovitimi vtisi na lepo Istro odpravili na avtobus in se odpeljali proti domu. Ob slovesu smo si zaželeli ,da se zopet kmalu srečamo in podamo novim dogodivščinam naproti.

Marjana Vengušt