Potovanje po Bolgariji in Romuniji...

Potovanje po Bolgariji in Romuniji

Tokrat bomo obiskali V del Balkanskega polotoka in spoznali državi, ki sta v zadnjih letih po vstopu v Evropsko unijo doživeli bliskovite spremembe. Reliefno razgibana Bolgarija slovi po odličnem siru iz ovčjega mleka (kačkavalj), ki ga sicer pridelujejo tudi v Romuniji in ponekod drugod, a naj bi bilo njegovo poreklo bolgarsko. Znana je tudi po ocvrtih „kruhkih“, ki jih imenujejo mekitsi, okusnih marmeladah, nasadih vrtnic,…... Romunija pa je znana po odličnih rezbarjih, avtomobilski industriji, mednarodno uspešnih računalniških podjetjih,..

1. dan: petek, 14.09. 2012 CELJE – LJUBLJANA – SREMSKA MITROVICA – NIŠ (854 km)Odhod avtobusa iz Celja ob 3:00. Vožnja do Ljubljane, kjer se nam bodo pridružili preostali popotniki in nadaljevanje vožnje mimo Zagreba in Slavonskega Broda proti Sremski Mitrovici. Po prihodu v Srbijo se bomo zapeljali do Sremske Mitrovice, kjer si bomo z lokalnim vodnikom ogledali ostanke Sirmiuma, ene izmed štirih prestolnic Rimskega cesarstva (ostanki cesarske palače, mozaiki). Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo do Niša, kjer se bomo v mestu ali njegovi okolici namestili v hotelu. Večerja in nočitev.

2. dan: sobota, 15.09. 2012 NIŠ – SOFIJA (157 km)Po zajtrku in krožnem ogledu Niša z avtobusom (krajši postanek pri se bomo odpeljali do mejnega prehoda Gradina / Kalotina. Po mejnih formalnostih bomo nadaljevali vožnjo do Sofije, ki si jo bomo z lokalnim vodnikom ogledali (parlament, katedrala Aleksandra Nevskega, rotunda Sv. Jurija, cerkvi Bojana in Sv. Sofija, …). Po ogledu glavnega mesta Bolgarije se bomo namestili v hotelu. Večerja s folklornimi plesi. Nočitev

3. dan: nedelja, 16.09. 2012 SOFIJA – SAMOSTAN RILA (110 km)Po zajtrku bomo nadaljevali z ogledi Sofije in imeli nekaj časa tudi za individualne oglede. Opoldne pa se bomo odpeljali do samostana Rila (UNESCO), ki ga je leta 927 ustanovil Ivan Rilski. Ogledali si bomo samostanski kompleks in muzej, in se namestili v prenočišču samostana. Večerja in nočitev.

4. dan : ponedeljek, 17.09. 2012 SOFIJA – PLOVDIV – KAZANLAK – ETARA – VELIKO TÃRNOVO (375 km)Po zajtrku se bomo odpeljali do Plovdiva, mesta na bregu reke Marice. V družbi lokalnega vodnika se bomo sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali tudi ostanke rimskega amfiteatra. Sledila bo vožnja do Kazanlika (muzej vrtnic, tračanska grobnica) in preko Stare planine (Balkana) do slikovite vasice Etara (postanek za ogled). Pozno popoldan bomo nadaljevali vožnjo mimo Gabrova do Velikega Tãrnova. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

5. dan: torek, 18.09. 2012 VELIKO TÃRNOVO – ARBANASI – RUSE – BUKAREŠTA (200 km)Po zajtrku si bomo z lokalnim vodnikom ogledali znamenitosti Velikega Tãrnova ob reki Jantri, ki je bilo v srednjem veku upravno središče Bolgarije (grad Carevec .. .). Sledila bo kratka vožnja do Arbanassija, kjer si bomo ogledali zanimive utrjene hiše, ki so videti kot utrdbe, samostan in cerkev Jezusovega rojstva iz leta 1637. Popoldan pa se bomo odpeljali do mejnega mesta Ruse in po krajšem postanku zapustili Bolgarijo ter preko Donavskega mosta zapeljali v Romunijo. Po prihodu v Bukarešto si bomo v spremstvu lokalnega vodnika ogledali nekatere najpomembnejše mestne znamenitosti (stari del mesta, univerza, narodni muzej umetnosti, Athenaeum, katedrala …). Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

6. dan: sreda, 19. 09. 2012 BUKAREŠTA – SINAIA – BRAN – BRASOV (235 km)Po zajtrku bomo zapustili glavno mesto Romunije in se odpeljali do mondenega letovišča Sinaia. Sprehodili so bomo do neorenesančnega gradu Peles in si ga ogledali. Če bo dovolj časa, bomo obiskali še dvorec Pelisor v stilu art nouveauja. Sledila bo vožnja do gradu Bran (1377), ki ga Romuni razglašajo za grad grofa Drakule. Čeprav se zgodovinarji ne strinjajo z omenjeno trditvijo, je grad zaradi lepo ohranjene notranje opreme vreden obiska. Sledila bo vožnja do mesta Brasov. Namestitev v hotelu. Večerja s folklornimi plesiNočitev 

7. dan: četrtek, 20.09. 2012 BRASOV – SIBIU – SIGHISOARA (235 km)Po zajtrku se bomo sprehodili po starem mestnem jedru Brasova in občudovali prenovljene baročne palače, Črno cerkev … Prijeten utrip na mestnih ulicah bomo lahko občudovali ob kavici na vrtu ene izmed številnih kavarn. Po ogledu pa se bomo odpeljali do mesta Sibiu, in si ga z lokalnim vodnikom ogledali (Zgornje in Spodnje mesto, Veliki in Mali trg, katedrala, obzidje, palača Brukenthal. Po ogledih bo še nekaj prostega časa, potem pa se bomo odpeljali do Sighisoare. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

8. dan: petek, 21.09. 2012 SIGHISOARA – TARGU MURES – BAIA MARE (340 km)Po zajtrku se bomo sprehodili po slikovitem transilvanskem mestu, kjer je bil rojen grof Vlad Drakula. Po ogledu pa se bomo odpeljali do Targu Mures (krajši postanek in nadaljevali vožnjo do Baia Mare, kjer bomo v hriboviti pokrajini v okolici mesta občudovali srednjeveške lesene cerkve (UNESCO). Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

9. dan: sobota, 22.09. 2012 BAIA MARE – SIGHETU MARMATIEL – SATU MARE – DEBRECEN (300 km)Po zajtrku se bomo odpeljali do mesta Sighetu Marmatiel in si ga ogledali. Sledila bo krajša vožnja do Veselega pokopališča, potem pa nadaljevanje vožnje do mejnega prehoda Valea lui Mihai/Nyírábrány (mejne formalnosti) in krajša vožnja do Debrecena. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

10. dan: nedelja,23.09. 2012 DEBRECEN – BUDIMPEŠTA – LJUBLJANA – CELJE (730 km)Po zajtrku se bomo sprehodili po mestnem jedru Debrecena in imeli čas za jutranjo kavo. Sledila bo vožnja s krajšimi postanki mimo Budimpešte in Blatnega jezera. Na poti bo nekoliko daljši postanek za obisk čarde in vinske kleti potem pa bomo nadaljevali vožnjo proti Celju in Ljubljani, kamor bomo prispeli v večernih urah.

CENA POTOVANJA: 950,00 € ( ob prijavi 40 oseb)

DOPLAČILO:


Način plačila :

Prijava : Do 10. 06. 2011 , oz.do zasedbe mest pri Marjani Vengušt, ZD Celje, Patronaža, med 7 in 8 uro in med 14 in 15 uro na tel.03 543 4500 in 051 398 909,ali pri Magdi Brložnik na tel. 03 543 43 01 ali na GSM 041 430 899 ali na e-mail:

Dodatna obvestila in podrobnosti dobijo udeleženci pred odhodom po pošti.


Predsednica DMSBZT Celje Marjana Vengušt