Vabilo na jesenski izlet - 10.11.2018...

Spoštovane članice in člani DMSBZT Celje

Vabimo vas na enodnevni izlet, BAZA 20 IN Novo meška doživetja, ki bo 10.11.2018, odhod z avtobusom bo pred Glazijo Celje ob 7uri in 7,15uri (približno) pridemo tudi pred Mercator center Hudinja, če bo kdo imel želje, da bi jih vzeli v Žalcu naj javijo. Izlet bo potekal po naslednjem programu;

Vožnja do Novega mesta. Srečanje z vodnikom pri Qlandii. Nadaljevali bomo pot po levem bregu reke Krke v Kočevski rog, do BAZE 20, na kateri je bilo od aprila 1943 do decembra 1944 bivališče političnega vodstva slovenskega narodnoosvobodilnega gibanja. To je edini, na tako skriven način zgrajen in ohranjen sedež vodstva kakega odporniškega gibanja v Evropi in je pomemben spomenik slovenske državnosti. Zaradi izjemnih varnostnih ukrepov ni bila nikoli odkrita. BAZA 20 skupaj z več bolnicami po Kočevskem rogu predstavlja tudi partizansko zdravstvo kot vrh organizirane skrbi za ranjence med evropskimi odporniškimi gibanji druge svetovne vojne. Ogledali si bomo ta prostor, ki je danes muzej.

Vrnili se bomo nazaj v dolino in se ustavili na topli v malici v eni od bližnjih gostiln. Zatem se bomo odpeljali v Novo mesto, kjer se boste vkrcali na Rudolfov splav. Predali se bomo mirni vožnji po okljuku reke Krke, ki je izjemno zanimiva, saj se bomo peljali pod štirimi mostovi, mimo gradu Kamen in Novi dvor (danes bolnica), videli stolno cerkev sv. Nikolaja, ki dominira na vrhu griča, občudovali Breg – najbolj priljubljeno mesto neštetih slikarjev, frančiškansko cerkev in samostan. Na splavu bodo tudi naši animatorji (Primičeva Julija, perica) in harmonikar, ki bodo na zanimiv način predstavili sebe, Novo mesto in reko Krko. Postregli vam bomo tudi s cvičkom in vodo v neomejenih količinah.

Enega izmed udeležencev bomo svečano sprejeli med Rudolfove splavarje in mu podelili certifikat. Še bomo imeli dovolj časa za sprehod po več kot 650 let starem novomeškem mestnem jedru. Ogledali si bomo stolnico, kripto, Glavni trg z znamenitimi arkadnimi hodniki, mestno hišo, Kettejevim vodnjakom… in spoznali nekatere pomembne osebnosti, ki so pozitivno zaznamovale ta prostor. Za konec bo čas za bogato pozno kosilo, ki nam ga bodo pripravili v dobri dolenjski gostilni. Tukaj bomo sklenili druženje in potepanje po Dolenjski, sledil bo povratek proti domu.

Cena izleta: 50,00 EUR/osebo (min 40 oseb), 52,00 EUR/osebo (min 30 oseb), 55,00 EUR/osebo (min 20 oseb).

Za člane DMSBZT Celje pa je cena izleta 20eur. Cena vključuje: vse vstopnine, pogostitve, malica, kosilo, vodenje, organizacijo in prevoz z DDV.

Prijave se zbirajo na; marinka@krasovic.com do 15. 10. 2018

 

Predsednica DMSBZT Celje

Tomica Kordiš, Celje 1.10.2018