Martinovanje na krasu...

Martinovanje na krasu

Tokrat smo se v DMSBZT Celje na martinovanje odpravili na Kras,ki se razprostira med Tržaškim zalivom,Vipavsko dolino,dolino Soče in Brkini. Ime je postalo sinonim za pokrajino s karbonatnimi kameninami,podzemeljskimi vodotoki,kraškimi izviri in ponori in značilnimi kraškimi površinskimi oblikami.

Občudovali smo jesenske barve kraške pokrajine,prisluhnili njenim zvokom in poeziji,ter okušali pršut,teran in dobrote domače kuhinje.

Zbrali smo se ob 7.uri zjutraj na avtobusni postaji Glazija in se v veselem pričakovanju odpeljali po avtocesti mimo Ljubljane proti Krasu. Najprej je bil krajši postanek za kavico,zajtrk in klepet,nakar smo pot nadaljevali proti zastavljenemu cilju. Ustavili smo se v pršutarni Lokev, ki je najstarejša pršutarna na slovenskem Krasu,kjer je sledil najprej ogled filma in predstavitve pridelave pršuta. Sledila je degustacija njihovih izdelkov. In sicer pršut,zašinek in panceto,vse skupaj pa smo začinili še z okusnim Kraškim teranom. Pod strokovnim vodstvom so nam prikazali proizvodnjo kraškega pršuta in prostrano sušilnico,kjer dozoreva in se suši pršut naravnih klimatskih pogojih, v svojem čarobnem vonju in okusu.

Po ogledu in krajši sprostitvi na kraškem dvorišču nas je pot vodila do ogleda najstarejše turistične jame v Evropi, Vilenice. Skupaj z lokalnim vodnikom,jamarjem smo se spustili 72 m globoko,prehodili nekaj več kot 1000 stopnic navzdol in navzgor. Ogled je trajal približno uro in pol. Bilo je čudovito in nepozabno doživetje z vsemi prekrasnimi stvaritvami ,ki jih je naredila narava. Lahko se primerja z vsemi ostalimi jamami na slovenskem,morda na trenutke celo lepša.

Po izhodu iz jame je sledila vožnja do Sežane in ogleda botaničnega vrta. Sam vrt premore redke drevesne vrste,zanimive zbirke starih fotografij,razstavo Drevesa Krasa dendrološko zbirko,geološke zbirke,zbirko Minerali v slovenskih kraških jamah in še bi lahko naštevali. Sam ogled vrta je bil čudovit v vseh teh prekrasnih jesenskih barvah,kajti ves čas nas je spremljalo sonce in nenazadnje tudi kraška burja.

Sprehodili smo se do priznane kleti Vina Kras. Tam je sledil najprej ogled kleti,razlaga njihovega enologa o sami predelavi vin in seveda degustacija njihovih vin. Degustirali smo več vrst vin ,zraven poskusili tudi sirček,da o pršutu niti ne govorimo.

Sledil je ogled kamnoseške delavnice g. Jerneja Bartolleja,ki nam je prikazal nekaj osnov izdelave kamnoseških izdelkov in ogled njegovih stvaritev.

Že nas je priganjal mrak,ko smo se odpravili še do Štanjela,arhitekturnega bisera,kjer je zadnje obdobje svojega življenja preživel znani arhitekt Max Fabiani. Kot se za Štanjel spodobi smo obiskali tudi osmico in poskusili njihov teranov liker.

Bila je že trda tema,ko smo se napotili do turistične kmetije,kjer smo martinovali v prijetnem vzdušju in dobri martinovi pojedini. Ob prijetni glasbi smo se večkrat zavrteli in se proti polnočni uri počasi vsi že precej utrujeni od napornega dneva odpravili,polni lepih vtisov proti domu v želji,da se naslednje leto zopet srečamo.