Potovanje po Pikardiji, Normandiji, Kan...

Potovanje po Pikardiji, Normandiji, Kanalskih otokih in Bretaniji

Spoštovani, pošiljam program za izlet Normandija, če bi se še kdo želel prijaviti. 

Lepo poletje vam želim 

Lp, Tomica

 

POTOVANJE PO PIKARDIJI, NORMANDIJI, KANALSKIH OTOKIH IN BRETANIJI

Pikardija je pokrajina na severu Francije, ki je znana po gotski arhitekturi (katedrale in samostani), začinjeni gratinirani omleti s šunko, sirom, gobami, smetano in šalotko ficelle picarde, po kopačih – picards, ki so ji dali ime in pikardijski terci ali veliki terci (v3) v zadnjem trizvoku molovske skladbe, ki določa, da se skladba, napisana v molovi tonaliteti končuje z durovim akordom, kar se je uveljavilo v glasbi od 16. do 18. stoletja. Normandija, francoska pokrajina ob Atlantiku, je znana predvsem po njenih prebivalcih, ki so v daljni preteklosti »obiskali« in zavojevali obsežna ozemlja po Evropi. In prav tu so se pred 70 leti izkrcali zavezniki in odprli novo fronto proti nacistični Nemčiji ter njenim zaveznicam. Kanalski otoki so nekaj časa delili zgodovino s celinsko Normandijo, danes pa še vedno pripadajo normanskemu vojvodi, naslovu, ki zdaj pripada angleški kraljici. Ti otoki sicer niso del Združenega kraljestva in prav tako niso v Evropski Uniji, so pa del carinskega območja Evropske Unije. Bretonja, nekoč kraljevina, kasneje vojvodstvo in potem fevd, je bila nekoč znana tudi kot Mala Britanija. Tako Normandija kot Bretanja slovita po odličnem jabolčniku in jabolčnem žganju, Pikardija po okusnem kolaču z mandljevo kremo macaron, Bretanja po slastnem kolaču galette, Normandija pa po jabolčni piti tarte tatin.

1. dan, petek, 11. septembra 2015

Celje – Ljubljana – Pariz – Beauvais – Amiens – Abbeville (185 km v Franciji)

Odhod avtobusa iz Celje ob zgodnji jutranji uri in vožnja do Ljubljane, kjer se nam bodo na AP pri Kompas Hertzu pridružili preostali gostje. Nadaljevanje vožnje do letališča Jože Pučnik, kjer bomo opravili potrebne formalnosti, se vkrcali na letalo in poleteli proti letališču Charles de Gaulle pri Parizu. Po pristanku in formalnostih se bomo z avtobusom odpeljali do mesta BEAUVAIS, kjer je od leta 1664 delovala kraljeva manufaktura tapiserij. Po sprehodu po središču mesta in obisku gotske katedrale sv. Petra bomo nadaljevali vožnjo do AMIENSA, kjer se bomo sprehodili po starem mestnem jedru do katedrale Notre-Dame, ki je s približno 200.000 m3 najprostornejša katedrala v Franciji. Nadaljevanje vožnje do hotela v okolici mesteca Abbeville, kjer bomo večerjali in prenočili.

2. dan, sobota, 12. septembra 2015

Abbeville – Le Treport – Dieppe – Etretat – Le Havre – Honfleur – Lisieux (248 km)

Po zajtrku se bomo odpeljali do ribiške vasice Le Treport, ki si jo bomo peš ogledali (upodobil angleški slikar Joseph M. A. Turner (1775-1851)). Sledila bo vožnja do pristaniškega mesteca Dieppe, ki so ga leta 1944 osvobodili kanadski vojaki. Zapeljali se bomo do pristanišča, se sprehodili po mestu in obiskali grad – muzej (rezervacija, vstopnina). Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo do Etretata s slikovito klifno obalo, ki je inspirirala slikarje Eugèna Louisa Boudina, Gustava Courbeta in Clauda Moneta ter pisatelja Maurica Leblanca in Guya de Maupassanta. Sledila bo vožnja skozi po drugi svetovni vojni povsem prenovljeni Le Havre in preko Mosta Normandije čez reko Seino do slikovite ribiške vasice Honfleur z leseno cerkvijo Svete Katarine iz 16.stoletja. Po ogledu bomo nadaljevali vožnjo do romarskega središča Lisieux, kjer se bomo namestili v hotelu, večerjali in prenočili.

3. dan, nedelja, 13. septembra 2015

Lisieux – Camembert – Falaise – Caen – Bayeux – Arromanches les Bains – Omaha Beach – St. Malo ali Dielette (330/260 km)

Po zajtrku se bomo sprehodili po Lisieuxu do bazilike Sv. Tereze, potem pa se bomo z avtobusom odpeljali do Camemberta, kjer bomo obiskali sirarno (rezervacija, plačilo degustacije) in izvedeli vse o pridelavi istoimenega sira. Seveda bomo sire tudi degustirali. Potem se bomo odpeljali do rojstnega mesta Viljama Osvajalca Falaise, kjer bo krajši postanek za kavo, čaj ali jabolčnik. Po krajši vožnji bomo prispeli do Caena, kjer se bomo zapeljali po mestu do vojvodskega gradu in obeh opatij, ki jih je dal postaviti Viljam Osvajalec. Zgodaj popoldan bomo nadaljevali vožnjo do Bayeuxa, ki so ga zavezniki osvobodili že 7. junija 1944. Tu si bomo najprej ogledali muzej (rezervacija, vstopnina) z znamenitimi »tapiserijami« iz 11. stoletja, ki prikazujejo med drugim tudi bitko pri Hastingsu (4. oktobra 1066). Po ogledu si bomo v Bayeuxu ogledali še muzej bitke za Normandijo (rezervacija, vstopnina), potem pa se bomo zapeljali ob obali z ostanki nemških utrdb do nekaterih prizorišč izkrcanja (Omaha Bach). Če bo dovolj časa, si bomo v Arromanches 360 (rezervacija, vstopnina) v Arromanches les Bains ogledali še dokumentarni film o 100 dneh vojne za Normandijo. Sledila bo vožnja do hotela, ki bo blizu pristanišča St. Malo ali Dielette (odvisno od kod bomo odpluli na Guernsey). Večerja. Nočitev.

4. dan, ponedeljek, 14. september 2015

St. Malo/Dielette – Mont Saint Michel – Menhir du Champ Dolent – Dinan – Dinard – St. Malo/Dielette (148/429 km)

Po zajtrku se bomo odpravili na izlet do slikovitega samostana Mont Saint Michel, zagotovo najbolj znane turistične znamenitosti Normandije. Velika razlika med plimo in oseko omogoča, da otok postane polotok in obratno, kar je bilo včasih zelo pomembno tudi za obrambo samostana. Po sprehodu po (pol)otoku in ogledu samostana (rezervacija, vstopnina) se bomo odpeljali v Bretonijo in se na kratko ustavili pri Menhirju du Champ Dolent pri kraju Dol de Bretagne. Sledila bo vožnja do Dinana, kjer se bomo sprehodili po srednjeveškemu mestnemu jedru in imela še nekaj minut časa za okrepčilo. Po krajši vožnji se bomo na kratko ustavili še v letoviškem Dinardu, potem pa nadaljevali v slikoviti St. Malo, kjer se bomo sprehodili po ulicah starega mestnega jedra in imeli še nekaj prostega časa. Po ogledu se bomo vrnili v hotel. Večerja in nočitev

5. dan, torek, 15. september 2015

St.Malo/ Dielette – St. Peter Port (Guernsey) – St.Malo/ Dielette

Po zajtrku se bomo odpravili do pristanišča St. Malo ali Dielette, kjer se bomo vkrcal na trajekt in odpluli do pristanišča Svetega Petra na Guernseyu. Po mejnih formalnostih (veljavni potni dokument) se bomo sprehodili po mestecu, ki je bilo pomembno pristanišče že v antični dobi in spoznali nekatera prizorišča iz romana Guernseyjsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov. Po otoku se bomo lahko zapeljali z lokalnim avtobusom (doplačilo – posamezna vožnja stane 2 GBP), s kolesom (doplačilo) ali taksijem (doplačilo).Po ogledih bo še nekaj prostega časa. Odvisno od ure odhoda ladje z otoka si bomo popoldan privoščili pozno kosilo oziroma zgodnjo večerjo v restavraciji v pristanišču St. Peter ali pa večerjo v restavraciji v bližini pristanišča St. Malo ali Dielette v Franciji. Zvečer pa bomo s trajektom odpluli proti St. Malo ali Dielette in se v hotel vrnili v poznih urah. Nočitev.

6. dan, sreda, 16. september 2015

St. Malo/ Dielette – Cap Frehel – Fort la Latte – Perros-Guirec – Trebeurden – St. Brieuce – Morlaix – Brest (289/470 km)

Po zajtrku se bomo odpravili ob Smaragdni obali zaliva St. Malo do skoraj neobljudenega rta Cap Frehel, kjer sta morskim vetrom izpostavljena stari in novi svetilnik, potem pa bomo nadaljevali proti utrjenemu gradu Fort la Latte (rezervacija, vstopnina), ki si ga bomo tudi ogledali. Prepustili se bomo čudovitim razgledom na slikovito, klifno bretonsko obalo in divji Atlantik. Po krajši vožnji po notranjosti bomo ponovno zavili na atlantsko obalo pri Perros Guirecu in Trebeurdenu, kjer bomo občudovali nenavadne reliefne oblike. Krajša postanka na poti bomo namenili bretonskim arhitekturnim spomenikom v St. Brieucu in Morlaixu. Po prihodu v Brest se bomo sprehodili po mestu, potem pa se bomo namestili v hotelu. Večerja in nočitev.

7. dan, četrtek, 17. september 2015

Brest – Locronan – Pointe du Van – Pointe du Raz – Carnac – Josselin – Rennes (429 km)

Po zgodnjem zajtrku se bomo najprej zapeljali skozi Regionalni park Armorique, potem pa se bomo ustavili v slikovitem Locronanu. Zapeljali se bomo do razglednih točk Pointe du Van in Pointe du Raz, kjer bomo uživali v čudovitem razgledu na bretonsko obalo. Spoznali bomo, zakaj pokrajino imenujejo Finistère (latinsko Finis Terræ), kar pomeni konec sveta. Po krajši vožnji se bomo ustavili v mestecu Quimper, središče najbolj tradicionalne bretonske pokrajine Kernev (fr. Cornouaille), kjer uspešno ohranjajo bretonski jezik in navade. Sprehodili se bomo do katedrale in škofijske palače, si morda privoščili bretonsko palačinko in občudovali umetelno fajanso. Sledila bo vožnja do kraj Carnac, kjer se bomo na kratko ustavili pri enem izmed megalitskih najdišč. Vožnjo bomo nadaljevali do Josselina, kjer si bomo ogledali grad (rezervacija, vstopnina) in obiskali manjšo pekarno tradicionalnih bretonskih piškotov (rezervacija, vstopnina). Sledila bo vožnja v Rennes. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

8. dan, petek, 18. september 2015

Rennes – Nantes – Le Mans – Rouen (502 km)

Po zgodnjem zajtrku se bomo najprej sprehodili po mestu Rennes in si ogledali najpomembnejše znamenitosti (parlament, mestna, hiša, opera ...). Po ogledu se bomo odpeljali do mesta Nantes, kjer si bomo ogledali katedralo in grad bretonskih vojvod (rezervacija, vstopnina). Po ogledu bomo nadaljevali do Le Mansa, ki sicer slovi po avtomobilskih dirkah, a je obenem eno najbolj zelenih francoskih mest in ima zelo lepo staro mestno jedro, ki si ga bomo peš ogledali (katedrala, mestna hiša). Popoldan bomo nadaljevali vožnjo do Rouena, kjer bomo po prihodu naredili krožni ogled z avtobusom. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.

9. dan, sobota, 19. september 2015

Rouen – Letališče Charles de Gaulle – Ljubljana – Celje (152 km v Franciji)

Po zajtrku se bomo odpeljali na letališče Charles de Gaulle, od koder bomo poleteli proti Ljubljani. Po pristanku se bomo z avtobusom odpeljali proti Ljubljani in nato proti Celju.

CENA: 1.470,00 EUR pri minimalno 30 plačanih potnikih

Cena vključuje:

Cena ne vključujejo notranjih vstopnine po programu: grad Dieppe, sirarna Camembert, tapiserije v Bayeauxu, muzej bitke za Normandijo v Bayeauxu, muzej v Arromanchesu, samostan na Mont Saint Michelu, za trdnjavo La Latte, grad Josselin, pekarna bretonskih piškotov, grad v Nantesu. MOŽNA DOPLAČILA: za enoposteljno sobo v hotelih*** = 220 EUR/osebo. Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris

PRIJAVA :

Magda Brložnik vsak dan med 14.00 in 15.00 na tel. 03 5434 302; GSM 041 430 899 ali na e-mail magda.brloznik@zd-celj.si Pri prijavi javite tudi način plačila in naslov delodajalca.

PLAČILO:

Preko izplačil OD : 12 obrokov po 122.5 evra. Prvo plačilo meseca avgusta. Po dogovoru z gospo Švener plačila preko položnic na TR SI 56 03125 10000 22 024 pri SKB banki, sklic na 024 – 123, ali v agencijah RELAX.

Veselimo se ponovnega srečanja in lep pozdrav

Za DMSBZT Celje

Magda Brložnik

 

Nevenka ŠVENER

*********************************

RELAX TURIZEM d.d.

PE ZAKLJUČENE SKUPINE

Meža 10

2370 Dravograd

SI-Slovenija

Mob. SLO: +386 41725130

E-mail: svener.nevenka@relax.si